300 ml heet water 8 eetlepels grofgemalen koffie 250 gm zachte gedroogde vijgen, klein ges; neden 5 eetlepels tia maria 300 ml halfroom 4 eierdooiers 125 gm rietsuiker 300 ml slagroom, licht geklopt Schenk het water over de koffie en laat de koffie 10 min. trekken. Zeef de koffie door een papieren filter. Doe de vijgen in een kom. Schenk de helft van de koffie er over, roer de Tia Maria erdoor en laat de vijgen wellen. Verwarm de resterende koffie met de halfroom bijna tot het kookpunt. Klop de eierdooiers met de suiker in een kom licht en schuimig. Schenk het hete roommengsel onder voortdurend kloppen bij het eiermengsel. Spoel de pan om en doe het mengsel terug in de pan. Verwarm het al roerend zachtjes tot de vla iets dikker wordt en de bolle kant van een houtenlepel bedekt. Doe de vla in een schone kom en laat hem vollededig afkoelen. Plaats hem minstens 1 uur in de koelkast. Schep de geklopte slagroom door de vla. Doe het ijsmengsel over in de ijsmachine en laat het bevriezen. Pureer intussen de vijgen in een keukenmachine. Doe het ijs in een grote kom en schep de vijgenpuree erdoor. Doe het mengsel over in een diepvriesdoos en plaats hem minstens 1 uur in de diepvries. U kunt ook de vla en de vijgenpuree tezamen pureren in een keukenmachine en dit ijsmengsel in een diepvriesdoos 4 tot 5 uur laten opstijven; roer tussentijds het ijs 1 of 2 keer om.