2,5 dl zoete witte wijn of appelsap 1/2 theel. kaneel 250 g gedroogde pruimen zonder pit 1/2 eetl. aardappelmeel 125 g dessertrijst 1 vanillestokje van 5 cm 6 dl melk 3 eidooiers 1 eetl. honing 4 blaadjes gelatine 3 dl slagroom olie om in te vetten 50 g geschaafde amandelen puddingvorm of rijstrand inhoud 1 l; tr.Voorbereiding : Verwarm de witte wijn of het appelsap met de kaneel tot tegen de kook aan. Verwarm hier de pruimen, zonder te koken, 15 minuten in. Bind het vocht met 1/2 eetl. aardappelmeel gemengd met 1 eetl. sap.Voorbereiding : Kook de dessertrijst met het vanillestokje in de melk in 12 minuten gaar. Verwijder het vanillestokje. Klop de eidooiers los met de honing en roer deze de laatste 3 kookminuten door de rijst. Week de blaadjes gelatine in ruim koud water. Knijp ze uit en los ze op in de hete rijst zonder te koken. Laat de rijst afkoelen totdat deze lauw is. Klop de slagroom halfstijf en spatel deze door de rijst. Vet de vorm licht in en schep de bavarois erin. Zet hem minimaal 3 uur in de koelkast om op te stijven. Stort de bavarois op een platte schaal en serveer met de pruimen eromheen of, bij gebruik van een rijstrand, de vruchten in het midden. Rooster de geschaafde amandelen in een droge koekenpan goudbruin en strooi ze over de bavarois. Variatie: • Vervang pruimen door tuttifrutti, frambozen of bessen. • Voeg tijdens het koken van de dessertrijst een stukje citroenschil of 1 theel. citroenrasp toe. Wijnadvies: De zoete smaak vraagt om een fijnzoete wijn. Bijvoorbeeld een Duitse Riesling Spätlese of Auslese van Rijn of Moezel (9-11°C). Voedingswaarde per persoon: eiwit: 22 g vet: 40 g koolhydraten: 67 g kcal (kj): 716 (3008) -