50 g macaroni 250 g bloemkool, in roosjes gesneden 250 g broccoli, in roosjes gesneden 20 g zachte margarine in een kuipje 1 eetlepel bloem snufje saffraan of koenjit snufje nootmuskaat 250 ml halfvolle koffiemelk met plantaardi; ge olie 40 g geraspte 30+ kaas 1.. Verwarm de oven tot 200C. Vet vier ramequins (eenpersoons vuurvaste schaaltjes van 250 ml inhoud) licht in.
2.. Kook de macaroni in een grote pan kokend water 'al dente' (gaar, maar met nog wat beet). Laat hem goed uitlekken en zet de macaroni apart.
3.. Kook de bloemkool en broccoli (in de magnetron) afzonderlijk gaar. Spoel ze af onder koud water en laat ze goed uitlekken.
4.. Verhit de margarine in een pannetje, doe hierbij bloem, saffraan of koenjit en nootmuskaat en verwarm dit al roerend tot het gaat pruttelen. Neem de pan van het vuur, roer langzaam de koffiemelk erdoor.
5.. Zet de pan terug op het vuur en breng de saus, onder voortdurend roeren, aan de kook tot deze gaat binden. Temper de warmtebron en laat de saus 5 minuten pruttelen.
6.. Doe de macaroni onder in de ramequins, leg daarop bloemkool en broccoli en schenk de saus erover. Strooi hier de kaas overheen. Laat de ramequins 15 minuten bakken tot de saus goudgeel is en zachtjes borrelt. Dit recept kan ook worden gemaakt in één grote vuurvaste schaal. Voedingswaarde per portie: energie 765 kJ energie 180 kcal totaal vetten 6 g verzadigd vet 3 g onverzadigd vet 3 g eiwit 13 g koolhydraten 19 g vezels 4 g natrium 155 mg -