1 kip van 750-800 gram 8 eetlepel(s) olijfolie of andere olie 100 gm varkenspoelet 150 gm kleine saucijsjes of gekruide vers; e worst 250 gm panklare mosselen 1 small grof gesneden ui 4 geplette peperkorrels 2 eetlepel(s) azijn 1 enkele peterselie-stelen 1 zout 1 grote zeer fijn gesnipperde ui 1 teentje knoflook uit de knijper 1 laurierblad 4 middelgrote gepelde tomaten of 1 b; lik (400 g) 100 gm chorizo of smalle salami 1/2 rood spaans pepertje 150 gm inktvis 1 pkg doperwtjes uit de diepvries (225 g; ) of 1 blik (220 g) 1 grote of 2 kleine groene paprika¹s 400 gm rijst 1 sachet saffraan 1 kippen-, vlees- of tomatenbouillon; tablet ----BELANGRIJKSTE KEUKENGEREI---- 1 zeef 1 paellera of pan met ovenbestendige; oren 1 oven (200°, gasstand 4) Verdeel de kip in kleine stukken, was deze met lauwwarm water en dep de stukken kip droog met keukenpapier of een doek. Laat 4 eetlepels olie goed warm worden en bak de stukken kip onder af en toe omscheppen mooi van kleur. Voeg het poelet toe en bak het vlees enkele minuten mee. Prik met de vork gaatjes in de saucijsjes en laat deze bij de kip en het vlees rondom bruin bakken. Verwijder zwaar aanvoelende mosselen en open mosselen, die bij aanraking niet vanzelf sluiten. Breng in een pan een bodem water aan de kook met de ui, de peperkorrels, de azijn, de peterselie-stelen en 1/4 theelepel zout. Doe de mosselen in de pan, leg daar het deksel op en laat het water goed doorkoken. Zet de zeef op een kom en giet de inhoud van de pan in de zeef als alle schelpen open zijn. Bewaar het kooknat en zet de mosselen even apart. Strooi wat zout op het vlees. Neem de kip, het vlees en de saucijsjes met zo weinig mogelijk bakvet uit de pan. Verwarm daar nog 2 eetlepels olie in en fruit de ui met de knoflook glazig. Doe het laurierblad bij de ui. Doe er dan de stukken kip, het poelet en de saucijsjes in. Snijd de tomaten in plakken en verwijder de harde delen en het zaad. Doe de stukken tomaat in de pan. Snijd de worst in dunne plakken. Was en droog de Spaanse peper, snijd die overlangs open en neem de zaadjes weg. Snipper het pepertje zo fijn mogelijk. Was de inktvisjes, verwijder de ingewanden, het inktzakje, de ogen en de mondopening en was de visjes zeer goed in lauwwarm water. Snijd de inktvisjes overdwars in smalle repen en doe die met de doperwtjes in de pan. Voeg de plakjes worst en de de snippers Spaanse peper toe en laat alles zacht koken. Was de paprika¹s, verwijder de steel en snijd de paprika's twee keer overlangs door. Neem de zaadlijsten met het zaad weg en snijd het vruchtvlees overlangs in niet te smalle repen. Schep die door de inhoud van de pan; neem daar het laurierblad uit. Schuif het rooster in het midden van de oven en verwarm die voor. Was de rijst goed in de zeef. Neem de de aangestoken korrels en andere ongerechtigheden weg. Doe de rijst in de pan en schep daar de rest van de olie op. Roer de saffraan met wat lauwwarm water aan en doe de saffraan met het kooknat van de mosselen in de pan. Schenk daar 1 liter warm of kokend water in, voeg het bouillontablet toe en roer tot het tablet is opgelost en het water kookt. Laat het water 2-5 minuten zacht koken tot de rijst vloeistof bijna heeft opgenomen, maar roer niet meer in de rijst. Neem 1 schelp van de mosselen weg en doe de schelp met de mossel in de rijst. Zet de pan, zonder deksel, in de oven, neem de paella na 20-25 minuten uit de oven en dek de pan af met aluminium of het deksel. Serveer de paella na 5 minuten rusten. Bron: Mailinglist De Heksenketel :Energie : 0 kcal :Letzte Aender. : 2