60 ml olie 1 theelepel(s) fijngehakte gemberwortel 1 middelgrote ui, gesnipperd 1 stengel bleekselderij, fijngehakt 2 gedroogde shii-take 100 gm gepelde garnalen of varkens- of ki; ppenvlees in reepjes 100 gm chinees gegrild varkensvlees, in b; lokjes 1 chinese worst (lap cheong), in pla; kjes 2 eieren 1 theelepel(s) zout 4 theelepel(s) chinese lichte sojasaus 1 kg koude, gekookte langkorrelrijst 60 gm doperwten 2 bosuitjes, in dunne ringen 1 verse takjes koriander of bladseld; erij De gedroogde shii-take 10 minuten in heet water wellen, uit laten lekken en in dunne reepjes snijden. De wok 30 seconden verhitten, 2 el olie toevoegen. Gemberwortel 5 seconden roerbakken. Ui, bleekselderij en paddestoelen toevoegen. 3 minuten roerbakken tot alles zacht is. Dan de garnalen kort meebakken, tot ze van kleur veranderen. Het varkensvlees en de Chinese worst toevoegen en 1 minuut roerbakken. De eieren samen met het zout en de sojasaus met een vork in een kom loskloppen, tot alle ingrediënten goed zijn vermengd. Het eiermengsel in de wok gieten en het geheel enkele seconden roerbakken, tot het ei stolt. De inhoud van de wok naar de rand schuiven en de rest van de olie toevoegen. De olie op een hoog vuur verhitten, rijst en doperwten toevoegen. Ónder voortdurend roeren 2-3 minuten door en door verwarmen. De helft van de bosuitjes erdoor scheppen en het gerecht in een schaal overdoen. Gameren met de rest van de bosuitjes en de koriander. VAR1AT1ES Gebruik twee middelgrote champignons in plaats van shiitake. Vervang het Chinese gegrilde varkensvlees door gekookte ham. Gebruik in plaats van de Chinese worst chorizo (Spaanse droge worst). TIPS VAN DE KOK De rijst moet gekookt zijn, koud of op kamertemperatuur en droog. Chinezen noemen de rijst van de vorige dag 'rijst van gisteren'. Laat de rijst voor dit gerecht na het koken 4 uur afkoelen en zet hem daarna onafgedekt in de koelkast. TRADITIONEEL Om de karakteristieke woksmaak te krijgen, moet u de rijst op een heel hoog vuur bakken. Hebt u geen gaskookplaat, gebruik dan twee elektrische kookplaten: één met een matige temperatuur voor stap l theelepel(s)/m 4 en één zo heet mogelijke voor stap
5. SERVEERT1PS Schep de rijst in een schaal en gameer met schijfjes tomaat en komkommer. Geef er apart sojasaus en reepjes groene of rode Spaanse peper bij. DE JUISTE DRANK Bij dit gerecht kunt u Chinese thee, bier of een Chardonnay drinken.