150 gm witte rijst 1 zout, peper 100 gm gerookt spek in blokjes 2 eetlepel(s) olie 1 gesnipperde ui 1 gesnipperd teentje knoflook 1 rode en 1 groene paprika in blokje; s 2 gesnipperde spaanse pepertjes, zaa; djes verwijderd 1 bos fijngehakte lente-ui 1 bl kidneybeans of zwarte bonen (inh.; 400 gr), afgespoeld Kook de rijst in ruim kokend water met zout in ca. 20 minuten gaar. Bak in een droge koekepan het spek zachtjes uit en neem het uit de pan. Verhit in dezelfde pan de olie en bak daarin de ui, knoflook, paprika, Spaanse peper en lente-ui ca. 5 minuten. Verwarm op matig vuur de bonen. Vermeng de bonen, de rijst, het paprika- mengsel en de spekjes en breng op smaak met zout en peper. Geef er een pittige komkommersalade bij: Meng plakjes komkommer met limoensap, fijngehakte Spaanse peper, munt, knoflook, zout en peper en laat dit ca. 1 uur intrekken.
Gallo pinto (costaricaans rijstgerecht) is een recept van De Virtuele Keuken