1 sjalotje 25 g blanke hazelnoten 2 teentjes knoflook 2 eetl. fijngehakte tuinkruiden (peterselie; , tijm, kervel, bieslook 1 theel. worcestershiresaus 100 g boter 1 eetl. zonnebloemolie 4 tournedos of kogelbiefstukken peper en zoutVoorbereiding : Snipper het gepelde sjalotje zo fijn mogelijk. Hak de hazelnoten in piepkleine stukjes. Zorg dat de tournedos op kamertemperatuur zijn. Maak de knoflook schoon en pers deze uit in de knijper.Voorbereiding : Roer in een kom het gesnipperde sjalotje, de knoflook uit de knijper, de fijngehakte kruiden, de worcestershiresaus en hazelnootstukjes door 80 gram boter. Dek de kom af met folie en laat deze kruidenboter minstens een uur op smaak komen. Verhit 20 gram boter en 1 eetlepel olie in een koekenpan. Braad de tournedos snel aan beide kanten bruin volgens de gewenste gaarheid. Bestrooi het vlees met zout en peper. Verdeel de tournedos over de borden en schep op elke tournedos een klontje kruidennotenboter. Suggestie: Eet hier gebakken aardappeltjes en peultjes bij. Variatie: Deze kruidenboter kan ook bij andere soorten vlees, bijvoorbeeld entrecote, rosbief, fricandeau, etc. worden geserveerd. Wijnadvies: Kies voor een mooie Spaanse rode wijn (Cariñena of Vadepeñas reserva, Rioja crianza). Voedingswaarde per persoon: eiwit: 42 g vet: 32 g koolhydraten: 4 g kcal (kj): 472 (1983)
Tournedos met kruiden-hazelnootboter is een recept van De Virtuele Keuken