250 gm hamlappen 250 gm rundersaucijzen 2 uien 2 vleestomaten 3 eetlepel(s) olijfolie 1 peper 1 zout 100 gm magere gerookte spekblokjes 2 teentjes knoflook 1 pot witte bonen (ca. 800 g) 1 deciliter droge witte wijn 2 laurierblaadjes 4 kruidnagels 2 eetlepel(s) tomatenpuree 2 sneetjes oud witbroodVoorbereiding : Snijd de hamlappen in dobbelstenen. Prik de rundersaucijsjes op enkele plaatsen in. Pel de uien en snipper ze. Kruis de tomaten in, leg ze enkele tellen in heet water en pel ze. Verwarm de oven voor op 170øC. Bereiden: Verhit de olie in een braadpan en bak hierin de hamlappen en de saucijsjes in 4 minuten lichtbruin. Bestrooi het vlees met peper en zout. Schep het uit de pan en zet het apart. Bak de spekblokjes met de uien en geperste teentjes knoflook. Voeg de in vieren gesneden tomaten toe met witte bonen, wijn, laurierblaadjes waarin de kruidnagels gestoken zijn en tomatenpuree. Schep het vlees erdoor en zet het gerecht afgedekt 45 minuten in het midden van de oven. Verwijder de laurierblaadjes en kruidnagels. Verkruimel het brood, strooi het de laatste 10 minuten over het gerecht en laat het zonder deksel lichtbruin worden. Presenteer stokbrood en een frisse komkommersalade bij dit gerecht.Voorbereiding stijd: voorbereiden circa 10 minuten, bereiden circa 45 minuten. Voedingswaarde per persoon: eiwit 51 g, vet 32 g, koolhydraten 35 g, kcal (kj) 632 (2654). Wijnadvies Gerecht uit de streek Languedoc; drink er dan rode wijn uit dezelfde streek bij: Minervois of Corbières (16-18øC). Weetje Cassoulet is waarschijnlijk het beroemdste eenpansgerecht uit het zuidwesten van Frankrijk, oftewel de Languedoc en de omgeving rond Toulouse. Het dankt zijn naam aan de aardewerk pot waarin het oorspronkelijk werd gestoofd. Deze pot, die casserole wordt genoemd, lijkt op een schaal doordat hij een wijde opening heeft. Door die opening ontstaat er een groot oppervlak voor de korst, die kenmerkend is voor een goede cassoulet. Hoewel de witte bonen het belangrijkste bestanddeel van dit gerecht vormen, zijn er tal van variaties op deze beroemde schotel. Er wordt wel beweerd dat elk restaurant in de streek van oorsprong en zelfs iedere familie hier haar eigen cassouletrecept heeft. Recipe by Boodschappen, mei 2001 :Energie : 0 kcal :Letzte Aender. : 2