Tchaktchouka op tunesische wijze

2 sterren op basis van 2 stem(men)

Ingrediënten

Bereiding

100 ml olijfolie 3 uien, fijngehakt 6 teentjes knoflook, geperst 4 groene paprika’s, zonder zaden en; in stukjes gesneden 1 kg ongepelde tomaten, ontpit en in bl; okjes gesneden 1 theelepel(s) zout 1/2 theelepel(s) gemalen witte peper 1/4 theelepel(s) gemalen karwijzaad 1/2 theelepel(s) gemalen koriander 1/2 theelepel(s) gedroogde munt Dit recept is de Tunesische variant van tchaktchouka, een gerecht dat in de drie Magreblanden bijzonder populair is. Koud wordt het opgediend als een salade met brood. warm krijg je tchaktchouka bij kruidige worstjes of merguez, met kleine vleesballetjes, met ingelegd vlees of khlii, met roereieren of met allerlei groenten zoals aubergines, tuinbonen, aardappelen, artisjokken en erwtjes. De joods-Marokkaanse versie van tchaktchouka wordt metboukha genoemd, wat ‘gekookt’ betekent, en bevat gepelde tomaten, geroosterde groene paprika’s, knoflook, paprikapoeder, cayenne- of chilipeper, groene chilipepers en zonnebloemolie. Het wordt heel lang gekookt tot een dieprode gekonfijte marmelade. Daarna wordt de metboukha koud opgediend als hapje in kleine zelfgebakken hartige taartjes barquettes genaamd - of op kleine croûtons van geroosterde sneetjes stokbrood, zoals Italiaanse crostini. Soms wordt metboukha ook warm gegeten met spiegeleieren. Het is altijd handig wat tchaktchouka in de koelkast te hebben, waar u het 4 tot 5 dagen kunt bewaren. Tchaktchouka laat zich ook heel goed invriezen. Verhit de olijfolie in een grote pan met nti-aanbaklaag. Fruit ui en knoflook op een laag vuur goudgeel. Voeg de stukjes paprika toe en laat al roerend 5 minuten verder bakken. Doe de blokjes tomaat, zout en peper in de pan. Dek af en laat 1 uur inkoken. Roer af en toe om. Verwijder na 45 minuten het deksel, draai het vuur hoger zodat de rest van het vocht verdampt. Let wel op voor aanbranden. Draai het vuur uit en voeg karwij, koriander en munt toe, roer even om, dek f en laat 15 minuten trekken. Daardoor kan het aroma van de specerijen zich in de tchaktchouka verspreiden. bron : Momo : Een gastronomische reis door Marokko, Tunesië en Algerije / Mourad Mazouz :Energie : 0 kcal :Letzte Aender. : 1.01.2003 :Fingerprint : 26450889,459713141,Kalorio

Tchaktchouka op tunesische wijze is een recept van De Virtuele Keuken

Dit vind je misschien ook lekker

Gestoomde visbroodjes
50 min Snack
Bekijk recept
Meatloaf
10 min Hoofdgerecht
Bekijk recept
Varkenskoteletten op Griekse wijze
20 min Hoofdgerecht
Bekijk recept
Citroenbouillon met gevulde pasta
15 min Voorgerecht
Bekijk recept