250 gm gedroogde peulvruchten 1 kikkererwten, erwten) (meer dan 25; 0 gram mag ook) 1 laurier 1 piment 1 winterwortel 1 prei 1 ui 1 venkel 1 knolselderij 1 selderij 1 knoflook 1 peper 1 zout 1 bouillonblokjes 1 spek (of rooktofu voor vegetariers; ) 1 rookworst Week de peulvruchten een nacht in ruim water met laurier (niet te veel, twee blaadjes is meer dan genoeg) en piment (een korrel of vijf, zes). Laat de peulvruchten een uur koken (een half uur in de snelkookpan) met twee uien en een stuk of vijf teentjes knoflook. Snijd de groenten in hapklare stukjes. Kook de groenten gaar en voeg op het laatst een paar bouillonblokjes toe (niet teveel: het spek is ook zout). Pureer de helft van de peulvruchten gooi alles bij elkaar, spek of tofu erbij en nog een kwartier laten koken. Het best kun je het dan een dag laten rusten: de volgende dag is alles veel lekkerder. Opdienen met plakjes rookwordt en roggebrood Bron: M. Welman :Energie : 0 kcal :Letzte Aender. :