500 gram soepasperges 250 gram groene asperges 1 pot gevogeltefond (3,8 dl) 1 bekertje crème fraiche 100 gram gesneden gerookte ossetong of runde; rham zout en peper nootmuskaatVoorbereiding : Was de soepasperges goed voor ze worden geschild, schil ze en doe de schillen in een pan. Leg er de geschilde asperges op en giet er zoveel water op dat ze net onderstaan. Kook de asperges in ca. 15 minuten goed gaar. Schil intussen de groene asperges alleen aan de onderkant, snijd ze in schuine stukjes van 4 cm en kook ze apart in wat water met zout in ca. 4 minuten beetgaar. Giet ze af, laat ze onder de koude kraan schrikken en daarna uitlekken. Bewaar ze voor de garnering. Snijd de tong of ham in smalle reepjes. Bereiden: Pureer de gekookte soepasperges in de foodprocessor of door een zeef en doe de puree in een pan. Doe er 3/4 liter van het gezeefde aspergekookvocht en de gevogeltefond bij. Breng aan de kook en klop er de crème fraiche door. Breng de soep op smaak met zout, peper en nootmuskaat en schep er kort voor het serveren de groene asperges en de reepjes tong of ham door.