250 g gehakt (half om) 1 ei 2 eetl. paneermeel 1 eetl. fijngehakte peterselie 2 tenen knoflook snufje nootmuskaat zout 1 prei 500 g gekookte bruine bonen (uit pot of blik) 40 g boter 2 eetl. bloem 3/4 l vleesbouillon (van tabletten) 1 l gezeefde tomaten (pak of blik)Voorbereiding : Doe het gehakt in een kom. Voeg het ei, het paneermeel, de peterselie, knoflook uit de knijper, nootmuskaat en zout naar smaak toe. Meng alles goed door elkaar. Maak met vochtig gemaakte handen kleine balletjes van het gehakt. Snijd de schoongemaakte prei in dunne ringen. Spoel de preiringen en bruine bonen af en laat uitlekken.Voorbereiding : Smelt de boter in een soeppan en fruit hierin de preiringen gedurende een minuut of vijf. Schep de preiringen tijdens het bakken af en toe om. Roer de bloem door de preiringen en giet bij beetjes tegelijk en steeds roerend de bouillon in de pan. De bouillon is nu iets gebonden. Giet de gezeefde tomaten in de pan en breng aan de kook. Doe de balletjes gehakt in de pan en kook ze in ongeveer 8 minuten gaar. Roer de bruine bonen door de soep. Dien de soep op zodra de bonen warm zijn. Suggestie: Eet bij dit gerecht warm stokbrood. Variatie: • Vervang de prei door circa 200 g gesneden soepgroenten. • Vervang de bruine bonen door witte bonen of kidney beans. • Maak van deze bruine bonensoep een maaltijdsoep door er 150 g macaroni aan toe te voegen. De juiste kooktijd van de macaroni staat op de verpakking. Eet bij deze maaltijdsoep een groene salade. Wijnadvies: Verwen deze soep met een Elzasser Riesling of een Italiaanse Pinot Grigio (9-11°C). Voedingswaarde per persoon: eiwit: 27 g vet: 25 g koolhydraten: 40 g kcal (kj): 493 (2071) -