4 lente/bosuitjes 1 stengel bleekselderij 25 g boter 1 bloemkool (ca. 600 g) 4 dl groentebouillon (van tablet) 3 dl melk 1 eetl. gehakte tijm (vers of diepvries); of 1 theel. gedroogd peper en zout nootmuskaat 1 dl kookroom 4 sneetjes stokbrood 2 eetl. olijfolie 1 teentje knoflookVoorbereiding : Snijd de uitjes in ringetjes en houd wat loof apart voor garnering. Hak de bleekselderij fijn. Verhit de boter in een soeppan en fruit hierin de uitjes en de bleekselderij. Verdeel de bloemkool in roosjes. Doe de bloemkool, bouillon, melk en tijm in de soeppan en breng alles aan de kook. Leg een deksel op de pan en kook zachtjes 15-20 minuten totdat de bloemkool gaar is.Voorbereiding : Pureer de soep met een staafmixer of in een keukenmachine. Voeg peper, zout, nootmuskaat en room toe en verwarm zonder te koken. Bestrijk het stokbrood met olijfolie waaraan een geperst teentje knoflook is toegevoegd en rooster dit even onder een hete grill. Strooi het uitjesloof in de soep en leg voor het serveren de knoflookcrouton erop of ernaast. Wijnadvies: Wijnen van Sauvignon Blanc: witte Bordeaux, Entre-Deux-Mers of een Sauvignon Blanc uit Zuid-Afrika, Australië of Californië (9-11ºC). Voedingswaarde per persoon: eiwit: 8 g vet: 18 g koolhydraten: 18 g kcal (kj): 266 (1118) -