1 kilo aardappels (kruimig kokend) 1 struik paksoi (circa 500 gram) 4 lente/bosuitjes 250 g (grot) champignons zout 40 g boter cayennepeperVoorbereiding : Snijd de geschilde aardappels in stukken. Verwijder lelijke bladen van de paksoi. Snijd bladen en stelen in smalle repen. Maak de uitjes schoon en snijd ze in dunne ringetjes. Snijd de schoongeborstelde champignons in plakjes.Voorbereiding : Doe de aardappels in de pan en voeg zoveel water toe dat ze voor de helft onderstaan. Doe een beetje zout in de pan. Kook de aardappels ongeveer 15 minuten. Doe dan de reepjes paksoi bij de aardappels. Kook de groenten nog eens een minuut of vijf. Controleer of de aardappels gaar zijn. De gesneden stelen van de paksoi zijn dan nog knapperig. Giet de groenten af. Zet de pan op een warmhoudplaatje of vlamverdeler op een laag vuur. Bak terwijl de aardappels koken de champignonplakjes. Verhit de boter in een koekenpan en bak de champignons snel knapperig en lichtbruin. Bestrooi ze met een beetje zout. Stamp de aardappels en paksoi door elkaar. Schep de uiringetjes en gebakken champignons met de jus door de stamppot. Breng de stamppot op smaak met zout en cayennepeper. Variatie: Geef bij dit gerecht een kaasburger of andere vegaburger. Voor een niet-vegetarische versie doen gebraden gehaktballen het prima bij dit gerecht. Voeg aan de jus hiervan een scheutje ketjap toe. Wijnadvies: Niet op fust gerijpte Chardonnays. Ook een Elzasser Pinot Gris leent zich perfect bij de paddestoelen (9-11°C). Voedingswaarde per persoon: eiwit: 9 g vet: 8 g koolhydraten: 53 g kcal (kj): 320 (1344) -