4 (roma)tomaten 1 zakje verse basilicum (15 g) 150 ml milde olijfolie 2 eetlepels balsamicoazijn 2 sjalotten, gesnipperd 2 eetlepels kappertjes, grofgehakt 4 tonijnsteaks versgemalen zeezout en zwarte peper 1 ciabatta (italiaan 4 eetlepels tapenade van zwarte olijvenVoorbereiding : Tomaten ontvellen, zaadjes verwijderen en vruchtvlees in piepkleine blokjes snijden. Telkens enkele basilicumblaadjes op elkaar leggen, als 'sigaartje' oprollen en met scherp, glad mes in ragfijne reepjes snijden. In steelpan olie en azijn mengen. Tomatenblokjes, sjalot, kappertjes en basilicum erdoor scheppen. Mengsel (= antiboise) afgedekt bij kamertemperatuur bewaren. Bereiden: Tonijnsteaks droogdeppen, bestrooien met zout en peper. Ciabatta overlangs doorsnijden en snijvlakken met 2 el olijfolie bestrijken. Broodhelften in vieren snijden en naast elkaar op snijvlak op barbecue leggen. Brood in 1-2 min. roosteren. Tonijn op barbecue in 2 min. per kant rosé grillen. Op gegrilde tonijn schepje tapenade leggen. Pannetje met antiboise aan zijkant op barbecue zetten zodat mengsel lauwwarm wordt. Doorroeren en op smaak brengen met zout en peper. Antiboise in vier diepe warme borden scheppen en tonijn erop leggen. Geroosterd brood apart erbij geven. Bevat per eenpersoonsportie energie 680 kCal - eiwit 27 g vet 49 g - koolhydraten 34 g Tip Voor een lichtere versie van de salsa kan de helft van de olijfolie vervangen worden door tuinkruidenbouillon. Wijntip Settesoli Grecanico