Couscous van lamsschouder

0 sterren op basis van 0 stem(men)

Ingrediënten

Bereiding

1 olijfolie 600 gm lamsschouder, in blokken 2 flinke uien, in kwarten 4 tenen knoflook 2 th milde paprikapoeder 2 th korianderpoeder 2 th vierkruidenpoeder 1 1/2 kg gemengde groenten 3 gepelde tomaten uit blik 100 gm gare kikkererwten (uit blik) 300 gm ‘couscous rapide’ 1 harissa 1 zout En dan moet het er toch van komen: een recept voor het belangrijkste gerecht van de Magreb. Wat bij ons aardappels zijn of twintig jaar geleden nog waren is couscous in Tunesië: de dagelijkse verschaffer van koolhydraten. Behalve de zeer gebruikelijke hotsepot van groenten en schapenvlees kunnen er tal van andere garnituren bij geserveerd worden. Het helemaal zelf maken en bereiden van couscous is een klus die je niemand toewenst. Ik ga daarom uit van de halfklare gries die je onder andere bij de islamitische slager koopt en waarvan de verpakking enthousiast roept dat het in een paar minuten klaar is: ‘prêt en 7 min!’ Kies lifst couscous met ‘grain fine’. Wat het vlees betreft: in vernederlandste restaurants verwerkt men fraaie stukjes magere lamsbout. Dat is niet lekker. Lamsbout laat zich niet stoven, dan wordt het droog. Neem ontbeende lamsschouder of lamslappen, die meer doorregen zijn. Je kunt in plaats van lamsvlees ook (gedeeltelijk) kip en/of merguez nemen. Verhit de olie in een grote stoofpan en braad ereerst het vlees in aan. Voeg de uien en de geplette knoflook toe en bak mee. Doe er de specerijen bij en giet er zoveel water bij dat alles bijna onder staat. Breng aan de pruttel en laat anderhalf uur sudderen. Voeg nu alle groenten behalve de kikkererwten toe en laat weer een half uur garen. Voeg een scheutje heet water toe als de boel te droog wordt. Ten slotte mogen de kikkererwten nog tien minuten meewarmen. In die tijd bereid je de couscous zoals op de verpakking staat vermeld. Voor degenen die het Frans onvoldoende machtig zijn: meestal komt het erop neer dat je eerst de gries vermengt met een gelijk deel kokend water (dus 250 g op 2,5 dl), een theelepel zout en een scheutje olijfolie. Meng goed en laat daarna een paar minuten zwellen met het deksel op de schaal of pan. Alle water moet geabsorbeerd worden. aansluitend roer je met een vork de korrels goed los. Breng de groente/vleesstoverij op smaak met zout en harissa. Maak een bed van couscous op een grote schaal, vis met een schuimspaan de vaste delen uit de stoofpot en drapeer die er bovenop. Geef de bouillon er apart bij plus een schaaltje harissa en waarschuw oningewijden dienaangaande voor mogelijke onherstelbare schade aan mond en lippen. bron : De zon in de pot! / Onno H. Kleyn :Energie : 0 kcal :Letzte Aender. : 1.01.2003 :Fingerprint : 26450888,459712699,Kalorio

Couscous van lamsschouder is een recept van De Virtuele Keuken

Dit vind je misschien ook lekker

Sosati
35 min Voorgerecht
Bekijk recept
Lamsstoofpot met bospeentjes
2 uur-
Bekijk recept
Manti: kleine lamsravioli
Voorgerecht
Bekijk recept
Gekonfijt lamsvlees met abrikozen en kruiden
35 min Hoofdgerecht
Bekijk recept

Couscous met gehaktsaus en witte kaas
20 min Hoofdgerecht
Bekijk recept
Couscoussalade met tonijn
25 min Hoofdgerecht
Bekijk recept
Kip in citroensaus met groene couscous
20 min Hoofdgerecht
Bekijk recept
Kruidige bloemkoolcouscoussalade
10 min- Hoofdgerecht
Bekijk recept