Soep de kip af en dep hem met keukenpapier droog. Verdeel de kip daarna met een wildschaar in ca.. 14 stukken (eerst de vleugels eraf halen en dan de poten. Deze kun je nog halveren. Ruggegraat en borstkas in de lengte halveren. Daarna elke helft in vieren delen.) Maak in een hapjespan met deksel de boter warm en bak alle stukken kip daar bij gedeelten tegelijk rondom mooi bruin en knapperig in aan. Leg wat gebakken is even apart. Pel de uitjes en hak ze in blokjes. Schild de wortelen en snijd ze in plakjes. Was de selderij. Snijd er onderaan een stukje af en verdeel de rest van de stengel in plakjes en hak het groen fijn. Doe de rest van de boter erbij en roerbak ui en groente er 5 minuten in. Leg de kipdelen tussen de groente. Was en droog het basilicum, houd een paar blaadjes achter en strooi de rest over de kip en groente. Breng de groente en kip op smaak met zout en peper. Giet de wijn, citroensap en water erbij. Sluit de pan en laat alles 40 minuten staan op een zacht pitje. Roer tussendoor 1 à 2 maal door. Dien de kip op, gegarneerd met het achtergehouden basilicum.
Kip met citroen en basilicum is een recept van De Chef