Breng de bouillon aan de kook en voeg de peperkorrels, de tijm, het laurierblad en het met kruidnagels bestoken uitje toe Laat dit tot de helft inkoken Zeef de saus en laat haar tot lauwwarm afkoelen Smelt de boter en bak het rookspek Voeg, voordat het spek donker wordt, de uisnippers en de wortels toe en laat licht fruiten tot de ui begint te kleuren Voeg de bloem toe en schep alles goed om Blijf daarna roeren tot de bloem goudbruin is gekleurd Neem de pan dan van het vuur en blijf de inhoud 1 minuut omscheppen Zet de pan op een laag vuur en voeg beetje bij beetje de bouillon toe Blijf goed roeren tot een goed gebonden saus ontstaat Doe de in stukken gesneden tomaat erbij en laat de saus 20 minuten zachtjes pruttelen Zeef de saus en breng haar op smaak met azijn, suiker en wat peper Voeg daarna de port toe Dit is een delicatesse bij gebraden rund- of lamsvlees, gebraden ree, hert en wildzwijn