Was de spliterwten en zet ze een paar uur tevoren in de week in 3 l koud water Zet de spliterwten op met de varkenskluif Prik het laurierblad met de kruidnagels op de ui vast en doe de ui in de pan Laat eerst het water aan de kook komen Doe er na een uur het doorregen spek bij Snijd de prei in ringen en was ze Snijd de schoongemaakte knolselderij in blokjes Snijd de gewassen serderij grof Doe de prei en de selderij in de pan als het spek ook een uur heeft meegekookt Laat alles samen weer een uur zachtjes koken Roer af en toe Doe er, als de soep te dik wordt, wat water bij Haal de varkenskluif en het spek uit de pan Haal ook de ui met laurier en kruidnagel uit de pan Breng de soep op smaak met peper en zout Laat de rookworst 20 minuten in de soep wellen Let op dat de soep niet meer kookt Snijd het vlees van de varkenskluif in stukjes Snijd het spek in plakken Snijd de rookworst in plakjes Roer het varkensvlees en de rookworst door de soep Beleg sneetjes roggebrood met het spek en geef ze - met een potje mosterd voor de liefhebbers - apart bij de erwtensoep