Smelt 100 gr boter in een kookpan en fruit hierin de gehakte sjalotten zonder ze te laten bruinen Verwijder van de witlof de buitenste bladeren en het bittere hart Leg de witlof in de kookpan en kruid met peper en een beetje zout Voeg er de in blokjes gesneden gerookt spek aan toe, ze de deksel op de pan en laat alles 25 min. sudderen op en zacht vuur Ondertussen nemen we een andere grote pan en daarin laten we de rest van de boter (50 g) smelten tot er schuim gevormd wordt Leg de forellen erin en laat ze 5 min aan elke kant bakken, kruiden met peper en zout Leg de gebakken forellen in een schotel en houd ze warm in de oven Het braadvocht deglaceren met de witte wijn (goed roeren terwijl het mengsel aan de kook komt) Laat ca. 1 min doorkoken op een hevig vuur zodat de wijn kan verdampen Eventueel de saus bijkruiden en roer er vervolgens de room door Opnieuw eventjes laten koken om te laten indikken Zet het vuur heel laag en laat nog even staan zodat de saus warm blijft zonder te koken Schik de forellen op een schotel en schik het witlof er rond, bedekken met de dobbelsteentjes spek en overgieten met de saus Serveren met gekookte aardappelen