Blancheer de tonijn gedurende 6-8 min, zodat het teveel aan vet dat deze vis bevat er gedeeltelijk kan uittrekken Leg hem op een rooster, laat hem uitlekken en droog hem af Reinig de uien en eminceer ze (in fijne reepjes snijden) Emondeer de tomaten (onderdompelen in kokend water, verfrissen onder koud stromend water en de pel verwijderen), haal de pitjes eruit en snijd ze in blokjes Veeg de champignons goed schoon, snijd ze in 4, maar was ze zeker niet Kleur de tonijn aan beide zijden in een noot boter in een ovenvaste schotel Haal hem eruit en leg hem op een bord Laat in dezelfde ovenschotel de uien even meestoven Strooi er de bloem over en laat drogen Bevochtig met wijn en water of eventueel visbouillon Voeg er het citroensap en de tomatenpuree aan toe Breng dan op smaak met peper, zout, tijm en laurier Leg de tonijn terug in de schotel, dek hem af met boterhampapier en laat hem onder deksel garen in de oven (120-150 graden) gedurende ong 30 min Voeg dan de champignons en de tomaten toe en laat nog een kwartiertje verder afgedekt garen Strooi er net voor het opdienen de peterselie over Serveer hierbij aardappelen en een droge witte wijn (Sylvaner of Muscadet), een Vinto Verde of een Dao (Portugese witte wijn)
Gebraiseerde tonijn op oude wijze is een recept van De vlam in de pan