Was de rijst goed Los de santen op in ca 6 dl water (de hoeveelheid water, die 2 cm boven de rijst staat bij het koken), voeg hieraan de koenir, de pandan, sereh, djeroek poeroetblaadjes en zout toe Kook de rijst in de santenoplossing en stoom hem gaar in de rijststoompan Serveer bij de nasi koening reepjes omelet, sambal goreng tempé, gebakken teri (kleine gedroogde visjes), sambal boeboek, fijngesneden lombok, schijfjes komkommer, gebakken uitjes Om het geheel een feestelijk tintje te geven stamp in een Chinese soepkom wat nasi koening vast tot aan de rand en draai de kom op een bord Strooi op de bovenkant wat sambal boeboek, gesneden lombok en gebakken uitjes Leg eromheen de sambal goreng tempé, de teri, reepjes omelet en schijfjes komkommer Teri koopt u bij de Indonesische winkel, evenals de sambal boeboek Verwijder voor het serveren de in de nasi koening meegekookte kruiden Serveer nasi koening altijd zonder sajoer Een waar feestgerecht dat voornamelijk op huwelijks- of verjaardagen wordt gegeten of dient als offergave Het is en was een traditie om bij feestelijke gelegenheden nasi koening of nasi goerih aan te bieden.
Nasi koening (gele gekruide rijst) is een recept van De vlam in de pan