Vermeng de rijst en de ketan Breng 1 liter water met zout aan de kook Voeg de rijst toe en kook die in ± 30 minuten heel gaar (indien kant en klare rijstbuiltjes, rekening houden met een kooktijd tot plm 2 uur) Spoel een wijde schaal met koud water om, schep de rijst erin, druk die aan en laat afkoelen Verhit in een braadpan de olie Bestrooi het vlees met zout en bak het in de hete olie rondom bruin Schil de gember en de laos, snipper de ui en knoflook en snijd de tomaten in stukken Maal of wrijf de ui, knoflook, gember en sambal fijn, voeg dit aan het vlees toe en laat nog +/- 3 minuten bakken Doe er de tomaat, laos, sereh, salam en 2 dl (warm) water bij Breng het gerecht met het deksel op de pan aan de kook en stoof het vlees in +/- 30 minuten zachtjes gaar Rooster in een droge koekepan de kokos lichtbruin Verwijder de sereh, salam en laos Breng het vlees op smaak met zout, bind het vocht met allesbinder en doe alles in een schaal over Snijd de lontong in blokjes en leg die in een andere schaal Strooi er de kokos over Knip de bieslook erboven fijn U kunt er ook speciale kant en klaar gevulde rijstbuiltjes voor lontong kopen
Lontong met Balinees varkensvlees is een recept van De vlam in de pan