Pel de tomaat, verwijder de pitjes en snijd ze in dobbelsteentjes van 1 cm Houd ze in de koelkast fris Schil de komkommer en verdeel hem in schijven van 5 cm Zet de cilinders op hun platte kant en snijd de komkommer met een scherp mes in fijne plakjes Draai de komkommer telkens een kwart slag, zodat uiteindelijk alleen de kern (die u niet gebruikt) overblijft Snijd de plakjes nu in fijne reepjes Schil de appel en verwijder het klokhuis Snijd de appel in reepjes, meng er onmiddellijk wat citroensap door om verkleuring te voorkomen en houd ze apart Vermeng de mosterd met de rest van het citroensap, roer er de olie door en meng de uisnippers en de gehakte peterselie door de vinaigrette Kruid met peper en zout Verwijder de staart en de graatjes van de maatjesharing en snijd de filets schuin in tweeën Meng de appel- en komkommerreepjes voorzichtig door elkaar en kruid met versgemalen peper Schik de komkommersalade op een bergje op 4 koude borden Leg de halve maatjesfilets (4 stukjes haring per persoon)tegen de salade en leg tussen de maatjes enkele tomaatblokjes Besprenkel het geheel met de vinaigrette en garneer met enkele plukjes kervel Snijd het brood in mooie vormpjes en bak die in een klont boter knapperig Serveer de nog warme broodvormpjes bij de salade
Maatjesharing met komkommersalade en knapperige toast is een recept van De vlam in de pan