Maak de vormpjes van tevoren goed dicht en leg ze in koud water Leg een flink stuk bakpapier plat op een werkvlak Verwarm de suiker al roerend met de basterdsuiker (gebruik voor donkere borstplaat eventueel bruine suiker), 1 dl slagroom en een klontje boter tot de suiker is opgelost Breng de massa dan al roerend aan de kook en laat zachtjes koken tot een druppel in een kopje met ijskoud water niet meer uitvloeit, maar een kort, dik draadje vormt De temperatuur op de suikerthermometer is dan 92°C. Leg de borstplaatvormen op het bakpapier, schenk ze vol met de suikermassa en laat die in de vormen opdrogen Zet de vormen, zodra de borstplaat hard genoeg is, op een kant, zodat ook de onderkant kan drogen Acht variaties Volg het recept van roomborstplaat Voeg de vloeibare ingrediënten direct toe en de droge pas als de suikermassa dik genoeg is Verwarm alles al roerend nog even tot de temperatuur weer goed is 1 Met 4 eetlepels koude espressokoffie (vers gezet of uit een zakje) en 4 kleine, gehalveerde (amaretti) bitterkoekjes 2 Met een papje van 2 eetlepels cacao en 2 eetlepels room en 50 gr gepelde (ongebrande) pistachenootjes 3 Met 2 eetlepels vruchtenlikeur en 3 eetlepels fijngehakte Franse vruchtjes 4 Met 2 eetlepels culinair-rozenwater en 3 kleingehakte blokjes Turks fruit met rozensmaak 5 Met 1-2 eetlepels amandellikeur en 50 gr gehakte, blanke amandelen 6 Met 1 eetlepel kaneel (door de droge suiker gemengd) en 4 eetlepels rozijnen 7 Met 2 eetlepels sterke koude koffie, 1 eetlepel sinaasappelsiroop of -likeur en 2 eetlepels gekonfijte sinaasappelschil 8 Met 3 eetlepels bessen- of frambozengelei, 50 gr frambozensnoepjes