Boor het klokhuis uit de appels, snij elke appel in hele dunne plakjes en laat ze een paar uur in een bodem Armagnac of Calvados liggen Verwarm de oven voor op 200°C Halveer de plakjes bladerdeeg Bekleed een bakplaat met bakpapier en leg de gehalveerde plakjes bladerdeeg erop Bestrijk de helft met losgeklopt ei en strooi er de (kandij)suiker over Prik ze met een vork in en bak ze in de oven in ± 15 minuten goudbruin Laat ze afkoelen Breng voor de vanillesaus de melk en de slagroom met het opengesneden vanillestokje en 25 gr suiker aan de kook en laat het op laag vuur 20 minuten trekken Roer de eidooiers los met de rest van de suiker Neem het vanillestokje uit de melk en giet de melk al roerend bij de eidooiers Giet het mengsel terug in de pan en laat de saus al roerend op laag vuur binden Laat de saus afkoelen Klop de 1/8 liter slagroom stijf met de vanillesuiker en zet afgedekt in de koelkast Verhit de boter, voeg de 2 eetlepels suiker toe en bak de appelplakjes hierin voorzichtig lichtbruin Leg op 4 gebakken plakjes bladerdeeg een laagje appel, slagroom en weer een plakje bladerdeeg (die met de suiker zijn bestrooid) Bestuif de bovenkant met poedersuiker en leg ze op 4 bordjes Schep er wat vanillesaus omheen en leg er een bolletje vanille-ijs naast
Appeltompouce met vanillesaus en ijs is een recept van De vlam in de pan