Halveer de grapefruits en lepel het vruchtvlees eruit en verwijder de witte velletjes. Snijd het vruchtvlees in gelijkmatige stukken en verwijder de pitten, leg in een schaal en giet de whisky erover en laat in de koelkast voor ± 30 minuten afgedekt marineren. Schil de citroen en de sinaasappel, verwijder de witte velletjes en snijdt de schil in dunne reepjes. Maak de sjalotjes schoon en fijn snijden. Breng in een steelpan de rode wijn met de citroen-, sinaasappelschilletjes en de sjalotjes aan de kook, laat op een laag vuur ± 10 minuten sudderen. Neem de pan van de warmtebron en voeg de aardbeienmarmelade, mosterdpoeder, cayennepeper en gemberpoeder toe. Proef en naar eigen smaak nog een beetje zout. Wanneer de saus is afgekoeld de port erbij.’ De slagroom met zout en peper en suiker stijfkloppen en spatel de mierikswortel er voorzichtig door. Leg op een stuk plasticfolie een plak ham, dan een plak zalm, hierover een lepel met de mierikswortel room en draai deze voorzichtig in een puntig hoorntje. Verwijder de folie. Plaats het hoorntje in de uitgeholde grapefruit en vul de grapefruits verder op met het vruchtvlees. Giet voorzichtig een lepel van de saus over het vruchtvlees van de grapefruit. De rest van de saus verdelen over 4 kleine schaaltjes. Garneer de grapefruit met een takje peterselie voor de liefhebber. (niet iedereen vindt peterselie lekker!) Serveer direct met geroosterd brood.
grapefruit met gerookte zalm en ham is een recept van Buissink.com