Spoel de bonen goed en laat deze in nacht in water weken. Laat de volgende dag de witte bonen in het weekwater met wat zout op een lage warmtebron voor ± 1 uur gaarstoven in een ruime pan. Snijd het lamsvlees in kleine stukken, bak het spek uit in een koekenpan en bak hierin het vlees lichtbruin aan. Voeg de grof gesneden uien erbij en laat even meebakken, daarna de tomatenpuree. Giet dit alles over in de ruime pan met witte bonen, pers de tenen knoflook erbij en breng met de overige kruiden de soep op smaak. Laat alles op een lage warmtebron verder stoven voor ± 1 ½ uur tot 2 uur, zodat het vlees heerlijk zacht kan worden. Op het laatst de azijn, suiker en 2 à 3 el gehakte bieslook erbij, proef en eventueel naar eigen inzicht afmaken met zout en peper. Serveer met geroosterd witbrood of stokbrood.
franse wittebonensoep is een recept van Buissink.com