Was de citroen, rasp de citroenschil en verwarm de oven voor op 200 g Celsius. Snijdt uien en pers de knoflooktenen en bak in de olijfolie glazig aan, let op dat de knoflook niet verbrandt, dit kan een bittere smaak geven. Snijdt de tomaten in mooie plakken. Vet een langwerpige ovenschool in met de boter. Droog de kabeljauwmoten met een schone theedoek. Schik de moten nu in de schaal naast elkaar, hierover de olie met de hete ui en knoflook en de plakken tomaat. Op smaak brengen naar eigen met versgemalen peper en zout. Strooi gelijkmatig de citroenrasp erover en verdeel de rest van de boter in kleine stukjes over de tomaat. Laat de kabeljauw in ± 25 minuten gaar worden. Maak ondertussen een salade van tomaat, dunne uienringen en groene paprika. Eventueel met lauwwarme ciabatta serveren.
italiaanse kabeljauw (gadus morhua) is een recept van Buissink.com