Snijd de ham in grove reepjes, schil de appels en verwijder de klokhuizen en snijd deze in dunne plakjes. Besprenkel met citroensap. Maak de grapefruit en de ananas schoon en snijd deze in grove stukken. Maak de champignons schoon en snijd in vieren. Bak de champignons kort aan in weinig boter zodat ze lichtbruin gekleurd zijn. Haal uit de bakpan en laat uitlekken op keukenpapier. Ontvel de tomaten, snijd in stukken en verwijder de zaadjes. Meng alles in een ruime schaal door elkaar. Maak een marinade van de olie, citroensap, zout en peper en suiker, giet over de salade en laat deze nog ± 15 minuten intrekken op een koele plaats. Voordat je de salade serveert, strooi de fijngehakte hazelnoten erover. Geef er warm stokbrood met kruidenboter bij. Een glas, gekoelde witte bourgogne uit Macon gaat er goed bij!
ananas, grapefruit en hamsalade is een recept van Buissink.com