Kook de sinaasappelen in ruim water ongeveer 2 uur, (eerst schoon boenen). Laat ze overnacht afkoelen. De volgende dag: verwarm de oven voor op 180 graden C. Snijd de sinaasappelen doormidden, verwijder eventuele pitjes en pureer ze tot een dikke puree in een keukenmachine. Vet de springvorm ruim in en bestuif de vorm met bloem (paneermeel kan ook) en leg een bakpapier op de bodem. Meng de eieren en de suiker met een mixer tot een luchtig geheel. Meng het bakpoeder en de sinasappelpuree en de gemalen amandelen goed door elkaar en spatel deze puree voorzichtig door het ei en suikermengsel. Zodat dit alles luchtig blijft. Breng vervolgens dit beslag over in de springvorm en bak het in 1 uur in het midden van de oven. Check na ongeveer 35 minuten of de cake al kleurt, wanneer dit te snel gaat, dek het af met aluminiumfolie. Check met een stokje in het midden van de cake, wanneer het stokje er schoon uitkomt, is de cake goed gaar. De siroop: voeg alle ingrediënten bij elkaar en breng aan de kook, laat 3 minuten op een laag vuur doorkoken. Laten afkoelen en voorzichtig over de cake verdelen.
sinaasappel-amandelcake is een recept van Buissink.com