1 Verwarm de oven voor op 180 °C. Maal 200 g amandelschaafsel in de keukenmachine zo fijn mogelijk. Rooster de rest van het schaafsel 3 min. in een koekenpan zonder boter of olie. Laat afkoelen op een bord. Rasp de gele schil van de citroenen en pers de vruchten uit.
2 Klop de boter en suiker met een mixer in een kom tot de suiker is opgelost. Klop de eieren er 1 voor 1 door. Meng de gemalen amandel, het griesmeel en bakpoeder in een kom en voeg al kloppend in delen toe aan het beslag. Roer het citroenrasp erdoor. Schep in de ingevette springvorm. Bak in het midden van de oven in ca. 50 min. gaar.
3 Verhit het citroensap met 5 el suiker. Laat op laag vuur 8 min. inkoken. Bestrooi de cake met het geroosterde amandelschaafsel. Schenk de siroop erover. Laat afkoelen, verwijder de vorm. Lekker met lemon curd (potje 320 g).
Citroen-amandelcake is een recept van Albert Heijn