1 Verwarm de oven voor op 175 ºC. Verhit ⅔ van de olie in een hapjespan en bak 4 plakjes ham in 5 min. krokant. Keer halverwege. Neem uit de pan, laat uitlekken op keukenpapier en verkruimel. Rooster de pijnboompitten in een droge pan op laag vuur. Snijd de ciabatta in stukjes. Rasp de kaas. Snipper de ui en snijd de knoflook fijn.
2 Verhit de boter (125 g per kalkoen) in de pan met het achtergebleven bakvet. Bak de knoflook en ui 5 min. op laag vuur. Snijd de helft van de salieblaadjes fijn en bak 1 min. mee. Boen de citroen, rasp de gele schil van de citroen en voeg toe met de pijnboompitten en het brood. Bak 6 min. op middelhoog vuur. Voeg van het vuur af de verkruimelde Parmaham en kaas toe en breng op smaak met peper en zout.
3 Verwijder het elastiek van de kalkoen en vul de holte met de vulling. Leg de kalkoen met de borst naar boven in de braadslee. Smelt de rest van de boter in een steelpan en voeg de rest van de olie toe. Bestrijk de kalkoen met dit mengsel en bestrooi met peper en zout. Bedek de borst met de rest van de salieblaadjes en bedek de kalkoen met de rest van de Parmaham.
4 Bak de kalkoen in het midden van de oven in ca. 2 uur en 15 min. gaar. Bedruip elke 20 min. met bakvet. Controleer na ca. 1 ½ uur regelmatig op gaarheid. Als je met de punt van een mes in het dikste deel van de kalkoen prikt en er komt helder vocht uit, is de kalkoen gaar. Neem uit de oven en laat 15 min. rusten onder aluminiumfolie.