1 Verwarm de oven voor op 190 °C. Meng met je vingertoppen de boter met de bloem tot een kruimelig deeg. Schep het poedersuiker (10 g per taart) erdoor. Splits het ei (1 ei per taart). Maak een kuiltje in het midden van het deeg en voeg de olie, eidooier en het water toe. Meng met de hand tot een samenhangend deeg.
2 Rol het deeg op een met bloem bestoven werkvlak met de deegroller uit tot een cirkel van 30 cm. Vet de bakvorm in en bekleed met het deeg. Duw de randen licht aan en prik met een vork gaatjes in de bodem. Dek af met vershoudfolie en zet 10 min. in de koelkast.
3 Boen de citroen schoon, rasp de schil van de citroen en pers de vrucht uit. Splits de eieren (2 per taart). Klop de eiwitten en de eieren (3 per taart) tot een luchtig mengsel in een kom. Zeef de poedersuiker (115 g per taart) en voeg al kloppend toe. Roer het citroensap en -rasp erdoor. Dek af en zet apart.
4 Leg een stuk bakpapier op de deegbodem en vul met gedroogde bonen. Bak ca. 20 min. blind in de oven. Verwijder voorzichtig het bakpapier met de bonen en bak het deeg in ca. 5 min. goudbruin. Neem de vorm uit de oven en verlaag de temperatuur tot 170 °C.
5 Roer de roomkaas los met een vork en meng voorzichtig met het citroenmengsel. Verdeel over de bodem. Zet de vorm in de oven en bak de citroentaart ca. 25 min. Laat 1 uur afkoelen. Snijd de kiwi's elk in 6 plakjes en leg op de taart langs de rand.
Lichte citroentaart is een recept van Albert Heijn