1 Vet de cakevorm in en bekleed met bakpapier. Rooster het sesamzaad in een koekenpan zonder olie of boter in 3 min. goudbruin. Laat afkoelen op een bord. Verwarm de oven voor op 160 °C. Ontpit de dadels, snijd in reepjes en bestrooi met wat meel. Dit voorkomt dat ze naar de bodem van de cake zakken.
2 Klop de boter en de suiker met een mixer 5 min. tot een luchtige massa. Klop de stroop erdoor. Voeg 1 voor 1 de eieren toe en klop nog 3 min. Prak de bananen. Zeef het meel. Spatel de dadels, banaan, kaneel, het sesamzaad, meel en de bakpoeder er luchtig door. Schep in de cakevorm.
3 Bak het bananenbrood in de oven in ca. 1 uur en 10 min. goudbruin en gaar. Controleer met een satéprikker. Komt die er schoon uit, dan is het brood gaar. Laat buiten de oven 20 min. afkoelen in de vorm. Neem het brood uit de vorm en laat in 40 min. verder afkoelen.
Volkoren bananenbrood met dadels is een recept van Albert Heijn