1 Snijd de boter in blokjes. Splits de eieren, bewaar alle eidooiers, gelijk verdeeld over 2 bakjes. Bewaar de helft van de eiwitten, de rest wordt niet gebruikt. Doe de witte basterdsuiker, vanillesuiker en de helft van de boter in een kom en klop in 5 min. romig met een mixer. Klop een voor een de helft van de eidooiers erdoor. Spatel de gezeefde bloem erdoor.
2 Mix in een andere kom de rest van de boter, donkere basterdsuiker, kruidnagel, nootmuskaat, kaneel en kardemom in 5 min. romig met een mixer. Klop een voor een de rest van de eidooiers erdoor. Spatel de gezeefde bloem erdoor.
3 Verwarm de ovengrill voor op de hoogste stand. Klop in een grote, vetvrije kom met de mixer met vetvrije gardes 6 eiwitten stijf met het zout. Spatel de helft van het eiwit luchtig door het witte beslag en de rest luchtig door het bruine beslag.
4 Vet de springvorm in met wat boter. Schep 3 el wit beslag in de springvorm en strijk met de bolle kant van een lepel uit over de bodem tot een flinterdun laagje van 3 mm dik. Plaats de vorm 15 cm onder de grill en laat het beslag in 1 ½ min. stollen. Neem de vorm uit de oven, schep 3 el donker beslag erop en strijk uit tot net zo'n flinterdun laagje. Plaats de vorm weer onder de grill en laat in 1 ½ min. stollen. Herhaal op dezelfde manier per kleur zo'n 5 keer. Eindig met de donkere laag. Schakel de grill uit en laat de taart nog 10 min. in de open oven staan. Laat de vorm buiten de oven op een rooster in 1 uur afkoelen.
5 Klop in een kom de slagroom stijf met de klop-fix. Spatel de likeur er luchtig door. Serveer de bananenroom op de spekkoek.
Spekkoek met pisangroom is een recept van Albert Heijn