Snijd de aubergine in plakken. Snijd de plakken een of twee keer door. Verhit een klein beetje olijfolie in een (grill)pan en bak de stukken aubergine in een minuut of 5 lichtbruin. Hak de knoflook fijn en fruit deze een minuutje in een eetl olijfolie in een grote pan. Voeg de tomatenpuree, suiker en oregano toe en bak een minuutje op middelhoog vuur. Voeg de tomaten in blik en de verse tomaten toe en roer goed door. Breng op smaak met peper, zout en chilipoeder (voor kinderen kun je ook paprikapoeder gebruiken). Laat de saus 20 min zachtjes pruttelen, grote stukken kun je een beetje fijn drukken. Kook ondertussen de pasta gaar en giet deze af. Schep de gegrilde aubergine door de tomatensaus en proef nog even of er misschien nog wat peper of zout bij moet. Schep de pasta op een bord en verdeel de saus er over, of schep de saus al van te voren door de pasta. Garneer de pasta alla norma met wat geraspte kaas en verse basilicumblaadjes.