Verwarm de oven op 180 graden. Maal de koekjes heel fijn in een keukenmachine (of doe ze in een zak en sla ze heel fijn met een hamer). Voeg de gesmolten boter toe en roer goed door. Vet de springvorm in met wat boter en verdeel de koekkruimels over de bodem. Druk goed aan met een spatel of lepel. Bak de bodem 10 minuten in de oven en verlaag daarna de temperatuur in de oven naar 150 graden (hetelucht 130 graden). Rasp de helft van de citroen en knijp het sap uit in een kommetje. Doe de roomkaas, 180 gr suiker, vanillesuiker, citroenrasp, helft van citroensap en slagroom in een kom en mix kort met de mixer door elkaar. Voeg de eieren toe en mix nog even kort mee. Verhit een steelpannetje op het vuur en verwarm de bessen (bewaar er een paar voor de garnering) en voeg de andere helft van het citroensap en 1 eetl suiker toe. Prak met een vork fijn en zeef dan de pitjes/vliesjes er uit en bewaar het sap. Giet het roomkaasmengsel op de bodem en strijk een beetje glad. Roer met een lepel het bessensap losjes over de bovenzijde. Je kunt ook proberen om er mooie figuren in te maken. De vormen veranderen niet tijdens het bakproces. Dek de vorm af met aluminiumfolie en zet de cheesecake 50 minuten in de oven. Verwijder de folie en bak nog 10 minuten. Kijk of de cheesecake redelijk stevig is, de vulling mag niet meer vloeiend zijn. Laat de cake daarna 30 minuten afkoelen op kamertemparatuur en zet hem daarna minimaal 2 uur in de koelkast. Het is belangrijk dat de cheesecake geleidelijk afkoelt anders heb je kans dat ie gaat scheuren of barsten. Snijd voor het serveren de randen aan de zijkant los met een mesje en haal voorzichtig de zijkant van de springvom los. Garneer met verse bessen.
Cheesecake (glutenvrij) is een recept van Leuke Recepten