Strooi 1 tl zout in een kom. Voeg het meel toe. Maak een kuiltje in het meel en strooier de gist in. Verdeel de olie, de honing, de kaneel en 275 ml handwarm water langs de rand. Tip: doe het in een kan en giet het er langzaam bij. Kneed tot een soepel deeg. Voeg extra water toe als het deeg te droog en niet soepel is, voeg wat bloem toe als het deeg plakt. Kneed de vijgen, de noten en de helft van de mix culinair door het deeg. Vorm er een bal van en leg terug in de kom. Dek af met een schone theedoek en laat het deeg 45 min. op kamertemperatuur rijzen. Druk het deeg plat en vorm er een langwerpig brood van. Strooi de rest van de pitten op het werkvlak. Rol er het brood door; druk de pitten goed in het deeg. Leg het brood op de bak-plaat en laat afgedekt nogmaals 45 min. rijzen. Verwarm de oven voor tot 180˚C. Neem het doek van het deeg en bak het brood in de voorverwarmde oven in 25 min. gaar. Het brood is gaar als een tik aan de onderzijde dof klinkt. Bak het brood indien nodig nog 5 min. en controleer weer. Laat het brood op een rooster afkoelen. Snijd het met een kartelmes in dikke plakken. Lekker met roomboter, oudekaas of geitenkaas en een plukje rucola. Serveer het brood ook eens bij een kaasplankje.
Volkoren vijgen-notenbrood is een recept van Jumbo