Verwarm de oven voor tot 200°C. Vet de ovenschaal in met 1 el olie. Breng in een ruime pan water aan de kook. Snijd de korte stelen en het venkelgroen van de venkelknollen (bewaar dit), snijd de harde kern aan de onderkant weg. Snijd de bollen rechtop in smalle plakken. Halveer de bospeen in de lengte. Kook de groenten 5 min. en giet ze af in een vergiet. Snijd of schaaf de aardappelen in zo dun mogelijke plakken. Schik de aardappelen en groenten laag voor laag in de ovenschaal en bestrooi elk laagje met wat zout, peper en nootmuskaat. Schil de aardappelen...en nootmuskaat. Schenk de slagroom langs de zijkant in de vorm (zodat deze zich goed verspreid). Dek de schaal af met aluminiumfolie. Zet de schaal 45 min. in de oven. Pers ½ citroen uit, snijd de rest in plakjes. Klop de olie met 1 el citroensap en 1 tl zwarte peper en wrijf de zalm hiermee in. Neem de gratin uit de oven (maar laat de oven aan), leg de zalm boven op de groenten, verdeel de citroenplakjes over de zalm en druppel de rest van de citroenolie erover. Schuif de schaal, zonder folie, terug in de oven en laat het gerecht nog 10 min. garen. Strooi de dille en fijngehakte venkel over de vis en serveer di
Lenteschotel met zalm en venkel is een recept van Jumbo