Basisrijst: Spoel de rijst af met koud water en laat uitlekken op een zeef. Laat de rijst vervolgens 20 min. in een kom onder koud water staan. Laat weer uitlekken en spoel nogmaals af. Zet de rijst op met 400 ml water en 1 tl zout en breng het aan de kook. Draai het vuur laag en laat 10 min. afgedekt koken tot het water door de rijst is opgenomen. Haal de pan van het vuur en laat de rijst 20 min. afgedekt staan. Los met een garde in een kommetje 1 el suiker op in de 2 el rijstazijn. Schep de lauwwarme rijst in een (houten) mengkom en spatel met een houten lepel de zoete azijn door de rijst. Blijf 5 min. doorspatelen om de sushirijst af te laten koelen en de juiste kleverigheid te geven. Vulling: Verhit 4 el rijstazijn samen met 4 el suiker. Roer totdat de suiker is opgelost. Haal de pan van het vuur en voeg nog 4 el water toe. Snijd ¼ komkommer over de lengte doormidden, verwijder de zaadlijsten en schaaf deze in dunne reepjes. Laat de komkommer 10 min. trekken in de zoete azijn en laat het uitlekken op een zeef. Rollen: Maak 4 sushi makirollen van 4 zeewiervellen, 250 g sushirijst, 100 g gerookte zalm, 4 tl mierikswortel en de komkommerreepjes. 1Leg een norivel met de gladde kant op het matje en beleg in een enkele dunne laag 2/3 van het vel met 1/4 deel van de rijst. Laat 2 cm van de bovenkant van het zeewier vrij. 1Beleg de rijst onder het midden met de vulling. Stapel de ingrediënten op elkaar. 1Rol nu, met behulp van het matje, het zeewiervel met de rijst rond de vulling. Bevochtig het vrije deel zeewier boven de rijst met een paar druppels water. Rol door en plak de rol dicht. 1Laat de sushirollen een paar min. rusten. Snijd de rollen, met de naad naar beneden, in stukjes van