1 Verwarm de oven op 175 ºC. Verwijder de korst van de sneetjes brood en snijd ze in blokjes van 1 cm. Doe in de braadslee en rooster in de oven in ca. 6 min. goudbruin. Laat de oven aan. Snipper ondertussen de ui. Verwijder het vel van de worst en snijd de worst in stukjes. Verhit een koekenpan zonder olie of boter en bak de worst en ui 5 min. Snijd de bleekselderij in boogjes. Voeg de bleekselderij, salie, rozemarijn en tijm toe en bak 2 min. mee. Schep bij het brood in de braadslee.
2 Schil de appel, verwijder het klokhuis en snijd de appel in stukjes. Snijd het peterselieblad fijn. Smelt de boter. Voeg de peterselie met de appel, cranberry's, fond en de helft van de boter toe aan het mengsel. Verwijder het elastiek van de kalkoen. Schep de vulling in de holte van de kalkoen. Maak de holte dicht met cocktailprikkers. Leg de kalkoen met de borst naar boven in de braadslee. Schenk de rest van de boter erover. Bestrooi met peper en eventueel zout.
3 Bak in het midden van de oven in ca. 1 uur en 45 min. gaar. Keer na 1 uur en 30 min. Controleer na 1 uur en 30 min. regelmatig op gaarheid: steek de vleesthermometer in de borst van de kalkoen. Als deze 70 ºC aangeeft, is de kalkoen gaar. Neem uit de oven en laat 15 min. rusten onder aluminiumfolie voordat je de kalkoen aansnijdt.