Halveer de witlofstronkjes over de lengte en verwijder de harde bittere kern. Snijd ze vervolgens in reepjes. Verhit de helft van de olijfolie in een soeppan en fruit hierin de witlof samen met de ui en blokjes aardappel 3 min. Giet er 1 l water bij en breng het geheel aan de kook. Los de kippenbouillon erin op en laat de soep 15 min. koken op zacht vuur met het deksel op de pan. Pureer de soep grof met een staafmixer. Er mag wat structuur in blijven. Roer de hamblokjes erdoorheen en houd de soep warm. Rooster de amandelen in een droge koekenpan op matig vuur. Schud ze regelmatig om tot ze lichtbruin zijn. Verdeel de soep over diepe borden en kruimel de kaas eroverheen. Druppel de rest van de olie over de soep, bestrooi met de geroosterde amandelen en strooi er zwarte peper uit de molen over
Gevulde witlofsoep met blauwe kaas is een recept van Jumbo