Sushirijst Spoel de sushirijst tot het spoelwater helder is. Giet af en laat de rijst circa 10 minuten rusten. Breng de rijst met het koude water aan de kook en laat circa 2 minuten koken op hoog vuur. Zet het vuur lager en kook de rijst circa 5 minuten op middelhoog vuur. Draai het vuur nog lager en kook de rijst circa 12 minuten op laag vuur. Zet het vuur uit en laat de rijst circa 15 minuten rusten met een theedoek of deksel op de pan. Spreid de rijst goed uit in een brede bak of kom zodat de rijst kan afkoelen. Verwarm in een pan de wijnazijn met de rijstazijn, suiker en het zout. Laat de suiker en het zout volledig oplossen en laat het mengsel vervolgens circa 2 minuten afkoelen. Besprenkel de rijst met een beetje van het azijnmengsel en vouw de rijst door elkaar (het is niet de bedoeling dat je rijst roert). De rijst is goed als elke korrel los is en een beetje van het azijnmengsel heeft. Maak de sushi zo snel mogelijk na het vermengen van de rijst met het azijnmengsel. TIP: Zet een kommetje met water met een scheutje azijn klaar als je de sushi gaat maken. Hier kan je tijdens het opbouwen van de sushi je handen mee schoonmaken, zodat de rijst niet aan je vingers blijft plakken. Sushi van tonijn en komkommer Snijd de komkommer in de lengte van het norivel, verwijder de zaadlijsten en snijd in repen van circa 0,5 bij 0,5 centimeter (bewaar de afsnijdsels voor de salade). Snijd de tonijn in dezelfde grootte als de komkommerrepen (bewaar de afsnijdsels voor de tartaar). Leg het norivel met de glanzende kant naar beneden op het bamboematje. Verdeel met natte handen wat rijst over twee derde van het norivel. Leg iets onder het midden de komkommer en tonijn in een dammotief van 4 vlakken, zodat komkommer en tonijn elkaar afwisselen. Rol de sushi voorzichtig op zodat de vorm behouden blijft en vorm de sushi zo dat er vier gelijke hoeken ontstaan. Druk goed aan en snijd de sushi in plakken van circa 1 centimeter. Verdeel de sushi over een vakje van de bentoboxen. Tartaartataki van tonijn Snijd de bieslook fijn. Hak de tonijnafsnijdsels fijn tot tartaar. Meng de tonijn met de bieslook en breng op smaak met de wasabi, ee drupje sesamolie en een beetje zout. Schep de tartaar in een steker. Druk goed aan en druk de tartaartjes aan 1 kant in het sesamzaad. Herhaal dit tot je vier tartaartjes hebt. Bak de tartaar circa 1 minuut op de tonijnkant in een drupje olie in een pan met antiaanbaklaag of op een teppanyakiplaat. Leg de tartaartjes in een vakje van de bentoboxen Zeewier-komkommersalade Snijd de radijsjes driekwart horizontaal en verticaal in en leg ze op ijswater. Snijd de komkommerafsnijdsels in blokjes. Schenk in een bentobakje van de bentoboxen rijstazijn en bestrooi met een beetje zout en versgemalen peper (hierop komt de salade, zodat je deze later kunt mengen en de sla niet inzakt). Snijd de bieslook fijn. Halveer de paprika’s in de lengte verwijder de zaadlijsten en snijd de paprika’s in dunne repen. Pluk de bladeren van de little gem en meng met de komkommer, bieslook en chuka wakame. Verdeel over het bakje op de dressing en leg hier de radijsjes bovenop. Herhaal dit zodat alle boxen gevuld zijn. Garnituur Serveer in de vrije ruimtes van de bentoboxen de wasabi met de ingelegde gember en de sojasaus.
Danny’s bentobox met tonijn is een recept van 24Kitchen