’s Middags voorbereiden Gestoofde shiitake Haal de steeltjes van de shiitake. Bak de shiitake in een antiaanbakpan in een scheutje olie op middelhoog vuur. Voeg sojasaus en basterdsuiker toe en laat de shiitake op laag vuur enkele minuten stoven.Groente Schil en snijd of schaaf de bospeentjes in zeer dunne schuine plakjes. Snijd de roosjes van de bimi en snijd de stengels in dunne plakjes. Tonijn Roer de miso zacht met een eetlepel lauw water. Bestrijk de tonijn aan beide kanten met miso. Knip een reep nori dat net zo dik / hoog is als de tonijn. Bestrijk met een beetje water en vouw om de tonijn heen. Bewaar de tonijn afgedekt in de koelkast voor de eindbereiding. ’s Avonds afmaken PilavVerwarm de oven voor op 180 °C. Was de rijst op een bolzeef tot het water helder is. Pel en snipper de sjalotten. Pel en snijd de knoflook in plakjes. Vijzel de venkel- en korianderzaadjes fijn. Verwarm olijfolie in een pan met dikke bodem en fruit de sjalotjes met knoflook glazig. Voeg de venkel- en korianderzaadjes toe en laat op laag vuur al roerende transparant worden. Blus af met witte wijn. Voeg de bouillon toe en breng langzaam aan de kook. Sluit de pan af met een goed passende deksel en zet de rijst circa 12 minuten in de oven. Controleer of de rijst gaar is en alle bouillon heeft geabsorbeerd, laat het anders nog enkele minuten afgedekt staan. TonijnHaal de tonijn minstens 15 minuten voor het bakken uit de koelkast. Verhit een scheutje olie in een antiaanbakpan. Bak de tonijn 1-2 minuten (afhankelijk van de dikte) op de zijden die met miso zijn bestreken. GroenteVerhit een scheutje olie in een wok of bakpan en roerbak de wortel en bimi 2-3 minuten, zonder dat het al te veel verkleurt. Verwarm de shiitake en voeg de sesamolie toe. Opmaak bord Verdeel de pilav over borden (gebruik hier eventueel een ringvorm voor). Leg de tonijn bij de rijst, verdeel de groente en shiitake rondom. Dit gerecht hoort bij het menu Asian Fusion Natuurlijk, Beaujolais Het Beaujolais gebied, je zou er een lans voor willen breken! Het kleine stripje wijnland dat vastgeplakt zit aan de Bourgogne en waar de heerlijkste fruitbommen van Frankrijk vandaan kunnen komen. Met de nadruk op kunnen, want de Beaujolais heeft het de afgelopen jaren soms een beetje laten liggen. Daarbij kwam ook nog de algehele “Beaujolais Primeur moeheid”, en het gebied werd afgeschreven als kwaliteitsgebied. Dit tot groot verdriet van de 1190 inwoners van het minidorpje Fleurie, waar men nog altijd heerlijke kwaliteitswijnen maakt. Beaujolais wijnen zijn een goede tafelgenoot van gerechten met tonijn. Ze zijn een tikje gekoeld en in een mooi groot glas geschonken op hun best. Er komt je dan een soort bosfruitmand tegemoet als je een slokje neemt. Zoveel fruit, waar vind je dat nou? Natuurlijk in de Beaujolais! door Corria Houthuizen
Tonijn met miso, pilav en shiitake is een recept van 24Kitchen