Tonijn Hak de rode peper fijn. Pel en plet de knoflook. Pel en snipper de ui. Leg de tonijn in een diepe schaal en schenk er water op tot de tonijn net onder staat. Voeg de peper, knoflook, ui en het sap van de limoen toe. Laat de vis circa 15 minuten marineren. Salsa Pel de gamba’s, maak ze schoon en bewaar de schalen. Verhit voor de gambabouillon een scheut olie in een pan en bak de gambaschalen circa 2 minuten. Voeg tomatenpuree toe en roer goed door. Blus af met witte wijn en laat circa 5 minuten koken op middelhoog vuur. Schil en rasp de gember. Snijd het bosuitje en rode peper in dunne ringen. Verhit een scheut olie in een koekenpan en bak de gamba’s circa 2 minuten. Voeg de gember en (naar smaak) bosui en peper toe. Blus af met het sap van de limoen. Schep de gamba’s over in een staafmixerbakje en pureer grof. Voeg wat van de bouillon toe tot je een mooie salsa krijgt. Verwarm indien nodig opnieuw om de salsa dikker te krijgen. De salsa moet zo dik zijn als chutney. Tonijn grillen Verwarm de grill op de hoogste stand. Haal de tonijn uit de marinade en dep droog met een stukje keukenrol. Bestrijk de tonijn met een beetje olie en grill circa 1 minuut per kant. Serveer direct. Serveer Leg de tonijn op bord en schep de salsa erover. Garneer met de overgebleven peper en bosui. Serveer de tonijn met pan franses of stokbrood en een frisse salade.
Tonijnfilet met een schaaldierensalsa uit Suriname is een recept van 24Kitchen