Gegratineerde oesters Verwarm de oven voor op de hoogste grillstand. Open de Gillardeau oester zeer voorzichtig en vang het oestervocht op. Maak een bechamelsaus door de boter te smelten in een kleine steelpan. Voeg de bloem toe en laat circa 2 minuten garen. Voeg langzaam de melk toe er roer glad met een garde. Voeg het oestervocht toe en breng op smaak met een beetje zout en versgemalen peper. Leg de oester terug in de bolle schelp en nappeer (bedruip) met de bechamelsaus. Bestrooi met de oude kaas en gratineer circa 5 minuten onder de grill. TIP: je kunt de oesters stabiel in de oven leggen op wat opgekropt zilverfolie of zout. Je kunt ook een lege eierdoos gebruiken maar blijf dan wel in de buurt en houd de oven in de gaten. Gebakken oester met champagne Open de Zeeuwse creuses voorzichtig. Bloem de oester licht. Smelt de boter in een pan en bak de oesters circa 1 minuut aan elke kant en leg op keukenpapier. Snijd de bosui in dunne ringen. Snijd de citroen in met een canneleer mes en snijd in dunne schijfjes. Serveer de oester in de bolle schelp. Napeer (bedruip) voor het serveren met wat mousserende wijn en strooi de bosui erover. Leg wat citroen en takjes dille bij de oesters. Oesters met azijn Open de Zeeuwse platte oester zeer voorzichtig. Pel en snipper de sjalot en meng met de rode wijn– of frambozenazijn. Serveer de oesters met de azijn apart. Serveer eventueel met de rest van de citroen en dille van de gebakken oesters. Serveren: Verdeel wat grof zeezout, crushed ice of ijsklontjes over een schaal. Verdeel daarop de oesters. Serveer de gegratineerde oesters niet op het ijs (deze dienen warm gegeten te worden). TIP: je kunt een stoomoven gebruiken om de oesters makkelijk open te krijgen. Zet de oesters dan 1 tot 2 minuten in een stoomoven op de stoomstand. De sluitspier van de oester is dan makkelijker los te maken.
3 bereidingen van oesters is een recept van 24Kitchen