RijstHalveer de venkelknollen en snijd ze in blokjes. Verhit een scheut olie in een pan en fruit de venkel circa 5 minuten. Voeg de rijst toe en fruit circa 3 minuten mee. Schenk het water erop en voeg het bouillonblokje toe. Kook de rijst in circa 15 minuten gaar en laat afgedekt met een deksel even doorgaren. Romige zalmragoutPel en snipper de ui. Pel en snijd de knoflook fijn. Smelt de boter in een pan en fruit daarin de ui en knoflook. Voeg de bloem toe en roer met een houten lepel tot een bal, roux. Zodra de deegbal vet los begint te laten is de bloem gaar. Dit duurt circa 2 minuten.Voeg al roerende met een garde het resterende water toe. Los het bouillonblokje erin op en kook onder af en toe roeren, op laag vuur, circa 10 minuten door. Schil en snijd de bospenen in plakjes. Verhit een scheut olie in een pan en bak de bospenen circa 3 minuten. Snijd de zalm in blokjes en bak circa 3 minuten mee met de bospenen. Roer de zalm met bospenen en de doperwten door de gekookte saus. Pluk en snijd de basilicum fijn en roer de helft door de zalmragout. ServerenVerdeel de rijst over borden en schep er een lepel zalmragout bij. Bestrooi met de resterende basilicum.