Deeg Halveer het vanillestokje in de lengte en schraap het merg eruit. Verwarm het wortelsap tot lauwwarm en los de gist erin op. Maak een kuiltje in de bloem en strooi het zout over de rand. Kneed boter, ei, suiker en vanillemerg in het kuiltje door elkaar en meng er beetje bij beetje de bloem door. Kneed tot een soepele deegbal. Laat het deeg, in een ingevette kom, afgedekt met plasticfolie op kamertemperatuur, circa 1 uur rijzen. Verwarm de oven voor op 220 ºC. Kook de abrikozen circa 15 minuten in water en laat ze uitlekken. Schil en rasp de winterpenen. Hak de abrikozen fijn en meng samen de geraspte wortel door het beslag. Verdeel het beslag in een ingevette tulbandvorm. Laat de tulband, afgedekt met plasticfolie, circa 45 minuten rijzen. Bak de tulband in circa 45 minuten goudbruin en gaar. Garnering Roer het eiwit los met de poedersuiker en verdeel over de tulband, bestrooi met pistachepitten.