Farinata/Garantitta Voeg al roerend met een garde het water toe aan het kikkererwtenmeel tot er een klontvrij, dik beslag is ontstaan. Voeg een kwart van de olie en flink wat zout en peper toe. Laat het beslag 4-12 uur afgedekt rusten (dit lijkt vrij lang maar hierdoor krijg je een luchtige en homogene farinata). Verwarm de oven voor op 250 ºC. Verhit de ovenvaste koekenpan op hoog vuur. Voeg als de pan gloeiend heet is een scheutje olie toe en schenk het kikkererwtenbeslag erop. Bestrooi met rozemarijn of komijn. Zet zo snel mogelijk in de hete oven. Laat de farinata (met rozemarijn) of de garantitta (met komijn) in circa 20 minuten goudbruin, stevig aan de zijkanten, en nog zacht in het midden worden. Zet de oven op de grillstand en laat de bovenkant in circa 4 minuten bruin en knapperig worden. Verdeel in puntjes en bestrooi met zout en versgemalen peper. Knapperig gebakken gekookte kikkererwten met komijn Dep de kikkererwten goed droog met keukenpapier. Verhit een flinke laag olie en bak ze per portie goudbruin en knapperig in circa 6 minuten. Bestrooi halverwege met komijnpoeder en een beetje grof zout. Tip Je kunt ook zelf je kikkererwten koken. Klik hier om te kijken hoe je dat doet. Komkommer-oranjebloesemwater Schaaf de schil van de komkommer in linten en maak er eventueel bosjes van met keukentouw. Leg ze in een kan, voeg een klein scheutje oranjebloesemwater toe (proef of je het genoeg vindt en voeg anders nog een scheutje toe) en vul de kan aan met ijskoud water. Voeg eventueel ijsklontjes toe. Komkommersalade Halveer de komkommer door de lengte en snijd in dunne reepjes. Bestrooi met grof zout en besprenkel met limoensap. Garneer met munt en bladpeterselie.
Farinata en garantitta & knapperige kikkererwten met komijn & komkommersalade en komkommer-oranjebloesemwater is een recept van 24Kitchen